Dementie in ander daglicht door kunst

Grote witte muur

Als je dement wordt, wil dat nog niet zeggen dat je geen creativiteit meer hebt of niets meer kunt presteren. Daar weet men in het ODENSEHUIS alles van. Het ODENSEHUIS is een inloophuis voor mensen met beginnende dementie en hun naasten. Sinds de opening van hun nieuwe pand aan de Van Suchtelenweg in Wageningen kampten zij met een grote kale witte muur in de woonkamer die wel wat decoratie kon gebruiken.

ouderen en kunstEnorm doek

In plaats van kunst aan te kopen kozen zij ervoor om onder mijn leiding zélf een schilderij te maken met de participanten. Een hele onderneming, want het doek beslaat maar liefst 8 vierkante meter.

Het moeilijkstedementie en kunst saskia de wit

Bij dit project ben ik precies te werk gegaan zoals ik zelf ook schilder. We hebben van tevoren met zijn allen uitgebreid gepraat over het concept en voldoende schetsen gemaakt voordat we begonnen aan het echte werk. Het moeilijkste? Op één lijn komen met elkaar en die eerste lijn zetten op dat maagdelijk witte doek. Daarna gingen bij iedereen de remmen los!

dementie kunst project

kunst door ouderen saskia de witDe rode draad

Het was een hele kluif, maar de trots is des te groter nu het doek zijn voltooiing nadert.

Het kleurrijke werk is geïnspireerd op de Griekse mythe van Ariadne, die haar geliefde Theseus een rode draad meegaf zodat hij zijn weg terug kon vinden uit het donkere en gevaarlijke labyrint. Op het eerste gezicht geen gemakkelijke opgave, maar aan allen wel besteed. Bestuurslid Doortje Kuis: `Wij hopen dat het ODENSEHUIS een steun is, die mensen een leidraad biedt voor het omgaan met beginnende dementie. Kunstbeleving hoort daar wat ons betreft zéker bij.´

saskia de wit schilder workshopHet ODENSEHUIS is iedere maandag en donderdag van 10.00 – 16.00 uur en elke eerste zondag van de maand van 13.00 – 17.00 uur vrij toegankelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *