Hoe moet je etsen? Uitleg en tips

Boottochtje

€ 79,50 incl. btw

Etsen is een al zeer oude techniek die nog maar relatief weinig toegepast wordt. Het is ook best wel een gedoe, maar het resultaat van een echte ets is dan ook onovertroffen. Wil je weten hoe het etsen in zijn werk gaat? Lees dan mijn tips en tricks voor etstechniek.

Lijst van benodigdheden:

Drager:
 • Koperplaat of zinkplaat
Voor het oppoetsen van de plaat:
Ets techniek

Etsplaten

 • IJzervijl
 • Schuurpapier in diverse diktes
 • Staalwol
 • Brasso / Brillo
 • Vloeibaar schuurmiddel
 • Oude lappen
Voor het aanbrengen van de tekening:
Ets techniek

Etspennen

 • Zacht dik penseel
 • Terpentine
 • Vloeibare Etsgrond
 • Afdeklak
 • Etsnaald
Voor het etsen:
Ets techniek

Zuren

 • Plastic handschoenen
 • Haarnetje
 • Plastic schort met lange mouwen
 • Plastic pincetten
 • Mondkapje
 • Zuurbak
 • Trechter
 • Natriumchloride, ijzerchloride of salpeterzuur
 • Water
Voor het afdrukken:
Ets techniek

Etspers

 • Etspapier
 • Etsinkt
 • Oude kranten
 • Viltlappen
 • Etspers

Werkwijze:

 1. Als de plaat nog niet glad is, polijst deze dan met schuurpapier (eerst grof, dan steeds fijner) en ten slotte de brasso zodat hij gaat glanzen als een spiegel. Vijl de hoeken af en maak ze glad met schuurpapier. Dit om te voorkomen dat bij het “afslaan” de handen opengehaald worden en ook om het drukkersvilt te beschermen tegen sneden door de zeer hoge druk van de etspers.
 2. Maak de plaat aan beide kanten stof- en vetvrij met een doek met spiritus. Bestrijk met een kwast de achterkant van de plaat met afdeklak en laat deze goed drogen. De afdeklak geeft een bijna zwarte afwerking. Neem ook de randen mee!
 3. Keer de plaat om en bestrijk met een zachte kwast de voorkant van de plaat zo egaal mogelijk met etsgrond. Etsgrond is een samenstelling van asfalt, hars, was en andere zuurbestendige materialen. Asfalt biedt een goede bescherming tegen de inwerking van zuren en geeft een dekkende donkere tint. Was maakt de etsgrond soepel, voorkomt schilferen tijdens het etsen en levert een matte satijnachtige ondergrond op. Laat goed drogen. Het eindresultaat is een donker bruine doorzichtige laag.
 4. Kras met een etspen of naald de tekening op de plaat. Het is niet nodig om hard te drukken, het is al voldoende om de etsgrond weg te krassen. De lijnen die je tekent, zullen straks ook de lijnen zijn die worden afgedrukt.
 5. De plaat kan nu worden geëtst (uitgebeten) met zuur of zout. Bijten in koper kan zowel met salpeterzuur en ijzerchloride. Tegenwoordig worden zinkplaten vooral met kopersulfaat geëtst, en koperplaten met ijzerchloride. De verschillen op een rijtje:
  • Het bijten in een zoutoplossing (van ijzer(III)chloride) heeft als voordeel dat het de lijnen uitsluitend in de diepte bijt. Hiermee krijg je een afdruk met scherpe lijnen en zeer veel detail. Kopersulfaat is prima om te gebruiken als je geen afzuiging hebt of wilt. Het is voor de etser minder gevaarlijk voor de gezondheid (al moet contact met het lichaam worden vermeden). Een nadeel van bijten in zout is dat de ijzerchloride-oplossing een ondoorzichtige bruine vloeistof is. De etser ziet dus niet wat hij doet, maar moet gissen hoe lang hij een plaat moet baden om tot een goed resultaat te komen. Bovendien dient de etsplaat omgekeerd (met afbeeldingskant naar beneden) in de etsbak te worden geplaatst.
  • Kenmerkend voor salpeterzuur is de directe, snelle en nerveuze bijting: het etst niet gelijkmatig in de diepte van de lijn, maar ook naar de zijkant, waardoor een lijn brokkelig kan worden bij het afdrukken. Bij het etsen met Salpeterzuur komt stikstofoxyde vrij in de vorm van kleine gasbelletjes. Deze belletjes moeten met een vogelveer van de plaat af worden geveegd tijdens het bijten. Deze gassen zijn zeer giftig en mogen absoluut niet worden ingeademd! Een goede afzuiging is dus noodzakelijk. Als er per ongeluk salpeterzuur op de huid komt, gelijk afwassen met veel water. Het is ook aan te bevelen, altijd ammonia of een soda-oplossing in de buurt te hebben (dit neutraliseert het zuur). Salpeterzuur moet bewaard worden en een glazen, stenen, of plastic fles. Het is gevoelig voor licht en de werking kan sterk verminderen als het teveel aan licht wordt blootgesteld. Daarom dient het op een donkere plaats bewaard te worden.
  etstechniek

  Zo zie ik eruit als ik ga etsen…

  Bescherm jezelf als je gaat etsen door middel van een beschermbril, handschoenen, een mondkapje en eventueel haarnetje of plastic schort. Zet ramen en deuren open en doe de afzuiging aan. Controleer telkens de plaat tijdens het etsproces, en voel af en toe of de lijnen al dieper in de plaat liggen. Als de plaat voldoende is ingebeten, haal hem uit het bad en spoel af met water.

 6. Verwijder de etsgrond met terpentine.
 7. Verwarm de plaat, bijvoorbeeld op de kachel of verwarming, er zijn ook speciale verwarmingsplaten te koop.
 8. Breng de etsinkt aan op de plaat tot alle lijnen gevuld zijn met inkt. Als de plaat lekker warm is zal de inkt soepeler uit te smeren zijn.
 9. Begin de overtollige inkt af te slaan met lappen grove katoen, daarna fijne katoen, vervolgens krantenpapier met ronde bewegingen. Uiteindelijk moet de hele plaat glimmend schoon zijn, behalve de dieper gelegen delen. Daarom heet het ook ´diepdruk´. Neem ruim de tijd voor dit klusje. Te veel inkt nog op de plaat geeft een vies en donker resultaat, maar  te hardhandig afslaan kan uiteindelijk de inkt uit de naden slaan en zullen die lijnen niet worden afgedrukt.
 10. Leg de plaat met de bovenkant naar boven op de etspers. Maak het etspapier een beetje nat en dek de plaat ermee af. Dek het geheel nu af met viltlappen en haal het geheel door de pers. Met handmatige etspersen is het belangrijk om rustig en gelijkmatig aan het wiel te blijven draaien tot het volledige papier door de molen is gegaan.
 11. De ets is nu klaar. Leg of hang te drogen. Indien het papier iets gebobbeld is geraakt kun je het tussen een paar boeken leggen.
Deze ets is later nog ingekleurd met aquarel verf.

Deze ets is later nog ingekleurd met aquarel verf.

6 gedachten over “Hoe moet je etsen? Uitleg en tips

 1. Jan

  Hallo. Hoe lang moet zo een plaat in de ijzerchloride liggen ? Mijn eerste pogingen na 5-15 min geven te ondiepe groeven namelijk. Groeten.

  1. Sasart Bericht auteur

   Dag Jan,

   Leuk dat je een beroep doet op mijn ervaring; in principe zou een horizontale etsing van koper (liggende plaat) binnen een minuut of 10-15 wel zo goed als voltooid moeten zijn. Als de etstijd langer dan een minuut of 20 is, dan is dat een teken dat je oplossing misschien niet sterk genoeg is, of dat deze na een aantal etsingen verzadigd begint te raken. En hoe zit het met de temperatuur? Kamertemperatuur werkt doorgaans prima, maar ik kan me voorstellen als je buiten etst met winterse temperaturen dat dit ook niet ideaal is. Dit heb ik zelf nooit getest overigens dus ik weet niet of mijn vermoeden wat dit betreft juist is…
   Een andere oorzaak zou het vormen van luchtbelletjes en kristallen kunnen zijn. Als deze bellen of kristallen op de plaat blijven zitten en niet worden weggestreken, kunnen de lijnen op die plaats niet verder dooretsen. Een simpele methode om dit te voorkomen is het gebruik van een ganzenveer om over de plaat te strijken tijdens het proces. Je kunt ook eerst een warmwater oplossing met citroenzuurpoeder maken voordat je de ijzerchloride erbij mengt. Dit is de zogenaamde “Edinburg” methode, hierbij is de veer niet meer nodig.
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt?
   Groeten en succes,

   Saskia

  1. Sasart Bericht auteur

   Beste, Leuk dat je mijn post hebt gelezen. Heb ik het goed begrepen, dat je iets op plexiglas wilt gaan drukken? Hier heb ik zelf geen ervaring mee, dus ik kan je hierover helaas ook geen tips uit eigen hand geven. Hoe dan ook nog veel succes gewenst! Groeten Saskia

 2. Marijke de Kler

  Hallo Saskia,
  Ik heb 10 jaar niet meer geëtst en nu bijt het zuur niet meer.
  Kun je ook aangeven hoe je het salpeterzuur weer sterker kunt maken, of moet je zwak zuur gewoon vervangen door.nieuw salpeterzuur en hoe gaat dat,wat is de verhouding met water?
  Groet, Marijke.

  1. Sasart Bericht auteur

   Beste Marijke, leuk dat je reageert op mijn post. Ik denk, als ik het zo lees, dat jouw salpeterzuur gewoon aan vervanging toe is! Het is ook afhankelijk van waarin je het bewaart; je kunt dat het beste doen in een fles van glas, steen of plastic. Andere materialen kunnen een reactie geven met het zuur en dat is natuurlijk niet de bedoeling. En natuurlijk hangt het er ook vanaf, hoe vaak je er al mee gewerkt hebt. Op een gegeven moment raakt het verzadigd. De verhouding zuur/water is afhankelijk van je ondergrond! Groetjes Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *