Uitgelicht bericht

Over mij

Meer informatie over Saskia de Wit

saskia de wit beeldend kunstenaar ede gelderland

Beeldend Kunstenares in Ede, Gelderland

Als kind volgde Saskia de Wit (geboren 1980) teken- en schilderlessen bij kunstenaar Daniël van Goor. Nadat ze 2 jaar Fotografische Vormgeving studeerde aan de Kunstacademie te Den Haag is Saskia fanatiek gaan reizen en werken in het buitenland. Onder andere was zij standplaatshostess op Tenerife en werkte zij als tolk op een Spaanse dokterspost. Tussen 2005 en 2011 was Mallorca haar thuisbasis en bron van inspiratie. Haar studio bevindt zich tegenwoordig in Ede. U kunt haar werk hier op afspraak bezichtigen. Saskia de Wit geniet daarnaast ook bekendheid met haar schilderworkshops en artistieke muurschilderingen!

Met mijn kunst wil ik mensen laten zien dat geluk geen mysterie is en schoonheid van nature overal aanwezig is. Mijn werk moet toegankelijk zijn en ruimte overlaten voor uw persoonlijke invulling. Mijn gedetailleerde stijl en warm kleurgebruik geven ieder stuk een positieve lading. Als u een schilderij van Saskia de Wit koopt, haalt u een kunstwerk in huis dat persoonlijkheid uitstraalt en meteen ‘eigen’ voelt.”

Kvk: 59206942
BTW: NL182339956B01
Algemene Voorwaarden

Contact

Uw naam (*)

Uw e-mail adres (*)

Onderwerp (*)

Uw bericht (*)

Gemarkeerd met * zijn verplichte velden

Kunst in actie: Lino voor Stichting AAP

Bekijk het filmpje over Kunst in actie

Vanaf vandaag start ik met een speciale actie om geld in te zamelen voor Stichting Aap. In het filmpje kunt u zien waarom. Ook is in het filmpje stap voor stap te zien hoe de linosnede gemaakt is. U kunt deze linoleumsnede van chimpansee Linda kopen voor € 75,- inclusief btw en daarvan gaat € 5,- naar Stichting Aap. Hiermee slaan we twee vliegen in één klap: U steunt kunst en cultuur en we komen óók op voor de dierenrechten!
De lino is ook ingelijst te koop voor € 125,- inclusief passepartout.

Dementie in ander daglicht door kunst

Grote witte muur

Als je dement wordt, wil dat nog niet zeggen dat je geen creativiteit meer hebt of niets meer kunt presteren. Daar weet men in het ODENSEHUIS alles van. Het ODENSEHUIS is een inloophuis voor mensen met beginnende dementie en hun naasten. Sinds de opening van hun nieuwe pand aan de Van Suchtelenweg in Wageningen kampten zij met een grote kale witte muur in de woonkamer die wel wat decoratie kon gebruiken.

ouderen en kunstEnorm doek

In plaats van kunst aan te kopen kozen zij ervoor om onder mijn leiding zélf een schilderij te maken met de participanten. Een hele onderneming, want het doek beslaat maar liefst 8 vierkante meter.

Het moeilijkstedementie en kunst saskia de wit

Bij dit project ben ik precies te werk gegaan zoals ik zelf ook schilder. We hebben van tevoren met zijn allen uitgebreid gepraat over het concept en voldoende schetsen gemaakt voordat we begonnen aan het echte werk. Het moeilijkste? Op één lijn komen met elkaar en die eerste lijn zetten op dat maagdelijk witte doek. Daarna gingen bij iedereen de remmen los!

dementie kunst project

kunst door ouderen saskia de witDe rode draad

Het was een hele kluif, maar de trots is des te groter nu het doek zijn voltooiing nadert.

Het kleurrijke werk is geïnspireerd op de Griekse mythe van Ariadne, die haar geliefde Theseus een rode draad meegaf zodat hij zijn weg terug kon vinden uit het donkere en gevaarlijke labyrint. Op het eerste gezicht geen gemakkelijke opgave, maar aan allen wel besteed. Bestuurslid Doortje Kuis: `Wij hopen dat het ODENSEHUIS een steun is, die mensen een leidraad biedt voor het omgaan met beginnende dementie. Kunstbeleving hoort daar wat ons betreft zéker bij.´

saskia de wit schilder workshopHet ODENSEHUIS is iedere maandag en donderdag van 10.00 – 16.00 uur en elke eerste zondag van de maand van 13.00 – 17.00 uur vrij toegankelijk.

Video: Zelf muurschildering maken


Hoe moet je zelf een muurschildering maken? Bijvoorbeeld muurschildering kinderkamer Disney zelf maken. In deze video geef ik stapsgewijs uitleg over materialen en tips voor schildertechnieken om een prachtige muurschildering te maken.

Wilt u deze of een andere muurschildering laten maken door een professional? Kijk dan op www.muurschildering-kunst.nl voor prijzen, mogelijkheden en foto´s van muurschildering kinderkamer voorbeeld.

 

Reacties van kopers:

Beste Saskia, ik heb gisteren het schilderij gekregen en hij is echt prachtig. Ik ben vandaag net nog een kader gaan kopen voor er rond en het resultaat is perfect. Dus wil ik je nog eens bedanken voor de moeite! En als ik nog eens iets nodig heb, kom ik zeker bij jou langs 😉 Het beste nog!  Groetjes Flora

Enthousiast, serieus en weet op een originele manier de werkelijkheid goed op doek weer te geven!

Hoi Saskia, ontzettend bedankt voor het mooie schilderij van Moos en Siep! Marrit Andringa-Esvelt

Saskia is een vakvrouw.
Zeer mooi verzorgt werk

Beste Saskia, wat heb je onze hond Milan fantastisch vereeuwigd! Hij is het ten voeten uit!
En wat we het meest bijzonder vinden: je hebt op de een of andere manier zelfs zijn karakter weten weer te geven. We waren al heel blij geweest met een goed lijkend schilderij, maar het is meer dan dat geworden: het is Milan!
Dank daarvoor,
Ronald en Henriette Keus.

Dit is precies onze Shirley. Mooi gedaan en een lief
schilderijtje.

Hoe moet je etsen? Uitleg en tips

Boottochtje

€ 79,50 incl. btw

Etsen is een al zeer oude techniek die nog maar relatief weinig toegepast wordt. Het is ook best wel een gedoe, maar het resultaat van een echte ets is dan ook onovertroffen. Wil je weten hoe het etsen in zijn werk gaat? Lees dan mijn tips en tricks voor etstechniek.

Lijst van benodigdheden:

Drager:
 • Koperplaat of zinkplaat
Voor het oppoetsen van de plaat:
Ets techniek

Etsplaten

 • IJzervijl
 • Schuurpapier in diverse diktes
 • Staalwol
 • Brasso / Brillo
 • Vloeibaar schuurmiddel
 • Oude lappen
Voor het aanbrengen van de tekening:
Ets techniek

Etspennen

 • Zacht dik penseel
 • Terpentine
 • Vloeibare Etsgrond
 • Afdeklak
 • Etsnaald
Voor het etsen:
Ets techniek

Zuren

 • Plastic handschoenen
 • Haarnetje
 • Plastic schort met lange mouwen
 • Plastic pincetten
 • Mondkapje
 • Zuurbak
 • Trechter
 • Natriumchloride, ijzerchloride of salpeterzuur
 • Water
Voor het afdrukken:
Ets techniek

Etspers

 • Etspapier
 • Etsinkt
 • Oude kranten
 • Viltlappen
 • Etspers

Werkwijze:

 1. Als de plaat nog niet glad is, polijst deze dan met schuurpapier (eerst grof, dan steeds fijner) en ten slotte de brasso zodat hij gaat glanzen als een spiegel. Vijl de hoeken af en maak ze glad met schuurpapier. Dit om te voorkomen dat bij het “afslaan” de handen opengehaald worden en ook om het drukkersvilt te beschermen tegen sneden door de zeer hoge druk van de etspers.
 2. Maak de plaat aan beide kanten stof- en vetvrij met een doek met spiritus. Bestrijk met een kwast de achterkant van de plaat met afdeklak en laat deze goed drogen. De afdeklak geeft een bijna zwarte afwerking. Neem ook de randen mee!
 3. Keer de plaat om en bestrijk met een zachte kwast de voorkant van de plaat zo egaal mogelijk met etsgrond. Etsgrond is een samenstelling van asfalt, hars, was en andere zuurbestendige materialen. Asfalt biedt een goede bescherming tegen de inwerking van zuren en geeft een dekkende donkere tint. Was maakt de etsgrond soepel, voorkomt schilferen tijdens het etsen en levert een matte satijnachtige ondergrond op. Laat goed drogen. Het eindresultaat is een donker bruine doorzichtige laag.
 4. Kras met een etspen of naald de tekening op de plaat. Het is niet nodig om hard te drukken, het is al voldoende om de etsgrond weg te krassen. De lijnen die je tekent, zullen straks ook de lijnen zijn die worden afgedrukt.
 5. De plaat kan nu worden geëtst (uitgebeten) met zuur of zout. Bijten in koper kan zowel met salpeterzuur en ijzerchloride. Tegenwoordig worden zinkplaten vooral met kopersulfaat geëtst, en koperplaten met ijzerchloride. De verschillen op een rijtje:
  • Het bijten in een zoutoplossing (van ijzer(III)chloride) heeft als voordeel dat het de lijnen uitsluitend in de diepte bijt. Hiermee krijg je een afdruk met scherpe lijnen en zeer veel detail. Kopersulfaat is prima om te gebruiken als je geen afzuiging hebt of wilt. Het is voor de etser minder gevaarlijk voor de gezondheid (al moet contact met het lichaam worden vermeden). Een nadeel van bijten in zout is dat de ijzerchloride-oplossing een ondoorzichtige bruine vloeistof is. De etser ziet dus niet wat hij doet, maar moet gissen hoe lang hij een plaat moet baden om tot een goed resultaat te komen. Bovendien dient de etsplaat omgekeerd (met afbeeldingskant naar beneden) in de etsbak te worden geplaatst.
  • Kenmerkend voor salpeterzuur is de directe, snelle en nerveuze bijting: het etst niet gelijkmatig in de diepte van de lijn, maar ook naar de zijkant, waardoor een lijn brokkelig kan worden bij het afdrukken. Bij het etsen met Salpeterzuur komt stikstofoxyde vrij in de vorm van kleine gasbelletjes. Deze belletjes moeten met een vogelveer van de plaat af worden geveegd tijdens het bijten. Deze gassen zijn zeer giftig en mogen absoluut niet worden ingeademd! Een goede afzuiging is dus noodzakelijk. Als er per ongeluk salpeterzuur op de huid komt, gelijk afwassen met veel water. Het is ook aan te bevelen, altijd ammonia of een soda-oplossing in de buurt te hebben (dit neutraliseert het zuur). Salpeterzuur moet bewaard worden en een glazen, stenen, of plastic fles. Het is gevoelig voor licht en de werking kan sterk verminderen als het teveel aan licht wordt blootgesteld. Daarom dient het op een donkere plaats bewaard te worden.
  etstechniek

  Zo zie ik eruit als ik ga etsen…

  Bescherm jezelf als je gaat etsen door middel van een beschermbril, handschoenen, een mondkapje en eventueel haarnetje of plastic schort. Zet ramen en deuren open en doe de afzuiging aan. Controleer telkens de plaat tijdens het etsproces, en voel af en toe of de lijnen al dieper in de plaat liggen. Als de plaat voldoende is ingebeten, haal hem uit het bad en spoel af met water.

 6. Verwijder de etsgrond met terpentine.
 7. Verwarm de plaat, bijvoorbeeld op de kachel of verwarming, er zijn ook speciale verwarmingsplaten te koop.
 8. Breng de etsinkt aan op de plaat tot alle lijnen gevuld zijn met inkt. Als de plaat lekker warm is zal de inkt soepeler uit te smeren zijn.
 9. Begin de overtollige inkt af te slaan met lappen grove katoen, daarna fijne katoen, vervolgens krantenpapier met ronde bewegingen. Uiteindelijk moet de hele plaat glimmend schoon zijn, behalve de dieper gelegen delen. Daarom heet het ook ´diepdruk´. Neem ruim de tijd voor dit klusje. Te veel inkt nog op de plaat geeft een vies en donker resultaat, maar  te hardhandig afslaan kan uiteindelijk de inkt uit de naden slaan en zullen die lijnen niet worden afgedrukt.
 10. Leg de plaat met de bovenkant naar boven op de etspers. Maak het etspapier een beetje nat en dek de plaat ermee af. Dek het geheel nu af met viltlappen en haal het geheel door de pers. Met handmatige etspersen is het belangrijk om rustig en gelijkmatig aan het wiel te blijven draaien tot het volledige papier door de molen is gegaan.
 11. De ets is nu klaar. Leg of hang te drogen. Indien het papier iets gebobbeld is geraakt kun je het tussen een paar boeken leggen.
Deze ets is later nog ingekleurd met aquarel verf.

Deze ets is later nog ingekleurd met aquarel verf.